De Nederlandse les 2: Stufi

Voor de allerlaatste les van deze cursus vraag ik mijn leerlingen hun favoriete Nederlandse nummer in onze Spotify-groepslijst te zetten. Tijdens de les moeten ze hun keuze verantwoorden.
Lara kent nauwelijks Nederlandse muziek, maar heeft goede herinneringen aan het autotripje naar Frankrijk met haar Nederlandse vriend die om de vakantiepret te verhogen voortdurend Ik ga naar Frankrijk van The Amazing Stroopwafels afspeelde.
Lauren koos voor het Nederlandse songfestivallied, eveneens bij gebrek aan kennis van de Nederlandse popmuziek. Het nummer dat Joaquim in de lijst heeft gezet, ken ik niet. De titel doet me verbaasd glimlachen: hoe komt hij hierop?
Tijdens de les bewaar ik Joaquims bijdrage voor het laatst. Een ruig punknummer doorspekt met voor dit taalniveau behoorlijk ongebruikelijk idioom.
Het blijkt dat de Portugees Ik betaal me Stufi niet terug van Hang Youth en Gotu Jim via zijn Nederlandse vriendin kent. Zij behoort tot de lichting studenten die slachtoffer zijn van de onrechtvaardige studiefinancieringsregeling die nu afgeschaft gaat worden.

Wij zijn van de meest genakte generatie
Ik zit met veertig ruggen schuld
Nu kan ik een diplomaatje laten zien
Maar wil ik een huis dan ben ik de lul
Ik betaal me stufi mooi niet terug


Joaquim legt de anderen uit wat “stufi” betekent en hoeveel euro een “rug” is. En ik benadruk de veelzijdige toepasbaarheid van de uitdrukking “mooi niet”.
De vrouwen vinden de muziek te ruig voor hun smaak, maar de tekst kunnen ze onderschrijven. In de VS, waar zowel Lara als Lauren hebben gestudeerd, zitten studenten immers opgescheept met vaak een nog veel hogere studieschuld dan bij ons.
Later diezelfde avond drinken we met z’n allen nog iets in de kroeg.
Joaquim vraagt Lara of ze echt nooit meer in de VS wil wonen, zoals ze eerder beweerde.
Ze knikt. ‘Ik kán niet. Want ik betaal me stufi mooi niet terug!’

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, 2022

Sinds een tijdje geef ik les in NT2 (Nederlands als tweede taal). Voornamelijk aan jonge buitenlanders die voor of met de liefde naar Amsterdam zijn gekomen en Nederland nu als hun thuisland zien. Ook doceer ik Nederlands als vrijwilliger aan Oekraïense vluchtelingen.
De namen in deze columns zijn om privacyredenen gefingeerd.