Leven in lockdown XXXVI: Het kettingdeeg

Ik heb een hekel aan kettingbrieven, -mails en -apps. Van die missieven die je op straffe van Groot Persoonlijk Onheil onder druk zetten om het epistel vóór de klok twaalf slaat te delen met 375 van je allerbeste vrienden. En dat allemaal uit monde van vriendschap.
Ik doe er niet aan mee.
Toen ‘Herman’ het eighties vriendschapsbrood – ook wel vriendschapscake – jaren geleden een korte opleving vertoonde, heb ik ook die beker aan mij voorbij laten gaan.
Maar nu is er de lockdown-Herman, BROODS geheten. En ook al lift de vriendschapsdesemstarter mee op de gigantische thuisbroodbakmanie die er sinds de lockdown heerst, er is natuurlijk geen speltbrood te krijgen tussen de begeleidende warme aanbeveling van de initiator: “Hoe mooi is het om juist in deze tijden van social distancing het nostalgische bakvirus nieuw leven in te blazen en te verspreiden?” Hashtag #deegdelen.
En ineens heb ik dus ook een ‘Herman’, met alle verantwoordelijkheid van dien: elke dag voeden met water en bloem, bewaren op de juiste temperatuur, bakken én #deegdelen.
Een Tamagotchi is minder werk, maar hem weigeren en Groot Persoonlijk Onheil riskeren, leek me op dit moment niet verstandig.
Dus heb ik Herman net gevoed en geaaid en ben ik op zoek naar 375 van mijn allerbeste vrienden om hem vóór de klok twaalf slaat mee te delen.

Wordt vervolgd?

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, 2020