Leven in lockdown XXXIV: De lockdown-dresscode

Het gerucht ging altijd over nieuwslezers achter hun desk. Dat ze onder dat onberispelijke colbert met overhemd en stropdas gewoon een versleten jeans droegen, of een slobberjoggingbroek. Niemand zag hen immers vanaf de borst naar beneden. Tenminste, in de dagen dat ze nog niet in volle lengte voor een green screen stonden.
In deze tijden van Google Teams en Zoom gaat bijna een heel land half-gekleed naar zijn of haar werk. Moest de nieuwslezer(es) nog de straat op om in de studio te geraken, thuiswerkers hoeven zelfs dat niet. Zij bewegen enkel van de slaapkamer naar de eettafel, studeerkamer of zolder. Dat maakt een joggingbroek al overdressed. Waarom zou je dezer dagen überhaupt nog uit die pyjamabroek komen?
Ik probeer me een voorstelling te maken hoe thuiswerkend Nederland er nu dagelijks bij zit. Wat de Zoom-dresscodes zijn. De lockdown-etiquette voor webmeetings. De dos en don’ts van het videoconfereren.
Het scheelt tijd dat je nog maar over een halve outfit hoeft na te denken. Ook uiterst praktisch: dat webcams geen geur overbrengen en vlekken minder opvallen. En dat ook het knellende schoeisel in de kast kan blijven. Maar sinds de kappers weer knippen, zijn wild- en uitgroei helaas geen excuus meer.
Wat echt een gat in de markt zou zijn: een aankleed-app waarmee je behalve je achtergrond, ook een stylish outfit kunt faken.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, 2020